tirsdag den 24. maj 2011

Tirsdags dagbog - tuesday diary

Siden sidst har vi fået sået en del - rødbeder (inkl. de lækre hvide og gule:-)), puntarelle (vi har også udplantningsplanter af dem, hvis de kikser sået på friland), radichio og treviso, et nyt hold valske bønner, majs (endnu i drivhuset), tallerkensmækkere og af sommerblomster iøvrigt: Gul-orange cosmos, levkøjer (småplanter), solsikker (småplanter) og reseda, ikke mindst.

Resedaerne er jo ikke nogle iøjnefaldende blomster, men jeg elsker deres rene, stærke duft. Og historien om, at Nappi (Napoleon) bragte dem hjem til Josephine fra felttoget til Egypten er da nok grund til at dyrke dem, i hvert fald for en rosendyrkende Josephine-fan som undertegnede!

Og hvad roserne angår, så er der store knopper i vores Stanwells, Isphahan, Thérese Bugnet, Jens Munk, Wild Edric og Single Cherry...!

Ellers har de historiske roser haft en lidt hård tur i år - frosten har været hård ved dem oppe i vores kuldehul af en haveforening, og senere har spindemiderne taget for sig af retterne i flere af dem. Isphahan (damascena), Félicité Parmentier (alba) og Comte de Chambord (portlandica) er dem, der er kommet mest helskindet igennem strabadserne.

Og så er der de positive ting mht roserne i år og det er at både Tuscany og Rosa Mundi gavmildt har ladet sig formere med rodskud, det er jo sjovt. Det samme gælder den unavngivne gallica vi har fået af vores nabo Hanne, den vi bare kalder Hannes arverose, fordi det er en rose der er gået i arv gennem generationer i hendes familie og jeg skal love for, at den gerne lader sig mangfoldiggøre!

En anden katastrofe i år har været den sene frost tidligere på måneden, som tog stort set alle vores bær - ribs, solbær og stikkelsbær! Jeg må lave ekstra rabarbersyltetøj i år, for ikke at fortvivle helt!

Så har jeg endelig fået styr på beddet syd for drivhuset! Jeg har fået og plantet 5 artiskokker, et par citronverbena, fransk esdragon (alle fra Din Baghaves bod på Ndr. Frihavnsgade) samt nogle etageløg taget fra vores urte-rosenbed.

I fredags kørte vi med Hanne op til Fru Plums Fuglebjerggård og kom hjem med nogle chorogi, en wasabi og 3 flotte tomatplanter. Desuden et par poser frø - rent blå (næsten, vil jeg tro!) lathyrus, samt pralbønner 'Enorma' - lyder da lovende:-)

Ellers høster og æder vi os fortsat gennem enorme mængder asparges, pak choi og tatsoi, og rabarber. Det er jo ren luksus!

Tulipaner, prydløg og akelejer og nu endelig også bonderoserne blomstrer på livet løs! Lægebaldrian er meget tæt på - tænk at vi startede med 2 små planter, oprindeligt fra Linnés Råshult, og nu er de snart mere talrige end skvalderkål og padderokker!!! Men jeg er jo vild med deres grænseoverskridende duft og smukke, hvide blomster...

Og så beklager jeg manglen på billeder denne gang - skal nok smide nogle på, så snart vi får taget nogle:-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar